Kaartleggen: een korte cursus


Veel mensen die kaarten leggen zijn onzeker of ze het wel goed doen. Die vrees is onnodig. Wanneer jij een methode hebt die voor jou goed voelt, dan is het goed. Hieronder vind je wat tips en advies die jou kunnen helpen om meer uit de Tarot te halen.

In de meeste gevallen zul je de kaarten leggen voor jezelf, om op die manier een antwoord te krijgen op vragen waarmee je rondloopt. De kaarten kunnen je helpen om meer helderheid te verschaffen.

Kaartleggen werkt het beste als je dit in een ontspannen, rustige atmosfeer doet. Wanneer je moe, wanhopig of onrustig bent, kun je het beste eerst even kort mediteren om je geest leeg te maken.

Er zijn heel veel verschillende tarotdecks in omloop. De meeste tarotdecks zijn gebaseerd op de afbeeldingen (en symboliek) van de bekende Rider Waite tarot. Welk deck het beste bij jou past, ontdek je door er een tijdje mee te werken. Je merkt dan vanzelf welk tarotdeck "goed voelt". Op deze site vind je verschillende tarotdecks die je kunt uitproberen.Wat kun je vragen?
Je kunt de tarot op verschillende manieren en met verschillende bedoelingen raadplegen. Er zijn verschillende legsystemen die daarbij gebruikt worden, al naar gelang de situatie. Je kunt de tarot vragen naar de toestand op dit moment, naar onderliggende tendensen of als hulp bij het nemen van beslissingen.

Je kunt natuurlijk ook eenvoudig een kaart trekken. Dit is een effectieve methode om als beginner te wennen aan de duiding en betekenis van de kaarten, maar het trekken van een dagkaart is natuurlijk ook een prima manier om iedere dag te horen wat de kaarten ervan denken.

Bedenk goed dat je de Tarot niet kunt gebruiken voor een vraag die met 'ja' of 'nee' te beantwoorden is. De Tarot kent geen ja-nee-kaarten en de duiding van de tarot komt het best tot haar recht wanneer je de Tarot een open vraag stelt.

Overigens kan de Tarot jou behulpzaam zijn bij problemen of bij het nemen van een beslissing, maar bedenk goed dat de uiteindelijke beslissing alleen door jou genomen kan worden. Je bent en blijft te allen tijde verantwoordelijk voor je eigen gedrag.

Schudden en duiding van de kaarten
Het is niet nodig om bij het schudden van een tarotdeck vaste regels te hanteren. Het is wel belangrijk dat je dit met zorg en met aandacht doet. Een kaart die tijdens het schudden uit het deck 'springt' verdient extra aandacht. Bekijk deze kaart goed en bedenk wat het wil zeggen dat juist deze kaart uit het tarotdeck valt.

Bij een legging met meerdere kaarten is het aan te raden om de kaarten met de afbeelding naar beneden neer te leggen. Pas wanneer je alle kaarten hebt neergelegd en je het tarotdeck apart hebt gelegd, draai je de kaarten om. Dan kun je beginnen met de duiding.

Laat de kaarten op je inwerken en let goed op je eerste indruk. De afbeeldingen zijn een spiegel van je onderbewustzijn en ze openen de toegang naar diepere lagen in jezelf.

Er bestaan geen 'goede' of 'slechte' kaarten. Er zijn natuurlijk wel kaarten die aangenamer zijn dan andere kaarten, maar net zoals regen bij zonneschijn hoort, hoort ook dit bij de Tarot.

Iedere kaart heeft zijn eigen duiding, maar schroom niet om van de 'officiele' duiding van een kaart af te wijken als dat voor jou zo voelt. Probeer de betekenis voor jou van elke kaart in je legging te doorgronden. Wat willen de kaarten je zeggen?

Verdiep je ook in het globale overzichtsbeeld van de uitgelegde kaarten. Probeer uit de verschillende kaarten een geheel te ontwikkelen dat een samenhangend antwoord op jouw vraag vormt.

Verder lezen? Voorbeelden van eenvoudige tarotleggingen vind je op deze pagina.