Marie Anne Lenormand


Marie Anne Lenormand (eigenlijk: Le Normand) wordt op 27 mei 1772 in Alencon in Frankrijk geboren. Haar vader overlijdt wanneer ze een jaar is. Haar moeder hertrouwt en de jonge Marie Anne Lenormand wordt naaister om haar brood te verdienen.

Op haar 21e vertrekt zij naar Parijs, waar zij gaat werken in een lingeriezaak. Daar ontmoet zij een zekere Madame Gilbert die als kaartlegster een grote reputatie heeft. Zij wordt door deze vrouw ingewijd in de kunst van het kaartleggen. Samen met Madame Gilbert begint Marie Anne Lenormand een 'salon' waar kaarten gelegd werden.

In deze salon komen de meest uiteenlopende personen, van de eenvoudige burgervrouw tot de hoogstgeplaatste personen van Parijs. Lenormand leest de kaart voor Robespierre, Murat, Lodewijk XVIII, Napoleon en Josephine de Beauharnais; de latere echtgenote van Napoleon.Na de val van Napoleon reist Madame Lenormand naar Belgie. Niet omdat ze wil, maar omdat kaartleggen en waarzeggen verboden wordt. Wanneer de ban op kaartleggen wordt opgeheven, keer zij weer terug naar Parijs. Zij zet daar haar praktijk weer voort, tot zij op 72-jarige leeftijd op 25 juni 1843 overlijdt.

Samenvattend kan men stellen dat Madame Lenormand een zeer markante persoonlijkheid is geweest. Met haar nalatenschap van kaarten, die naar eigen inzichten zijn samengesteld, is zij in deze tijd nog steeds een bekende persoonlijkheid.

In de loop der tijd zijn de kaarten van Madame Lenormand langzaam veranderd. Heden ten dage worden deze kaarten, en dit al minstens een halve eeuw, in de handel gebracht met aangepaste verstaanbare, moderne symbolen.Copyright - Privacybeleid