Wie is Osho?

Osho is een goeroe uit India die in de jaren zeventig van de twintigste eeuw in het westen bekend werd onder de naam Bhagwan Sjree Rajneesh, of gewoon 'Bhagwan'. Later veranderde hij zijn naam in Osho, een zen-naam voor spirituele meester.

Bhagwan was de stichter van een grote internationale, spirituele beweging die volgelingen uit de hele wereld trok. Eerst in Poona (India) en later in de Verenigde Staten leefden duizenden volgelingen, zogeheten Sannyasins, in een commune bij Bhagwan. Ook in diverse landen, waaronder Nederland, ontstonden leefgemeenschappen waar de volgelingen van Bhagwan met elkaar samenwoonden.De boodschap van Osho is gebaseerd op diverse stromingen uit het christendom, taoisme, bhoeddisme en tantra. Centraal staat de zoektocht naar zichzelf via meditatie, therapie en liefde. De sektarische gemeenschap rond Osho viel eind jaren tachtig uit elkaar en versmolt met de 'normale' wereld na de dood van Osho in 1990.

Osho heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de interesse in (Oosterse) spiritualiteit in het Westen. De invloed van Osho (zijn woorden, zijn ideeen) kom je nog steeds op heel veel plaatsen tegen. De Osho Zen Tarot, die gebaseerd is op uitspraken van Osho, is een van de meest tastbare erfenissen die twintig jaar na de hoogtijdagen van de Bhagwanbeweging nog steeds overeind staat.